Dry needling

Trigger Needling Concept© / Dry needling is een uniek, therapeutisch dry needling concept, speciaal voor de gemotiveerde sport- en wellness masseur, sport- en massagetherapeut, podoloog en (medisch) pedicure, met relevante kennis van de anatomie en fysiologie, het Trigger Needling Concept©.

Binnen dit dry needling behandelconcept is een zeer effectieve synthese gemaakt van Westerse, neurofysiologische inzichten met betrekking tot pijn(verwerking), segmentale relaties, myofasciale triggerpoints, dry needling én een aantal krachtige elementen uit de acupunctuur.

Wat is dry needling?
Dry needling is een efficiënte methode om myofasciale problematiek te behandelen. Myofasciale problematiek, ook wel het myofasciaal pijn syndroom (MPS) genoemd, is pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Helaas zijn er tot nu toe nog geen definitieve verklaringsmodellen voor het myofasciaal pijn syndroom (MPS). Essentieel voor de behandeling van MPS zijn de zogenoemde triggerpoints in de spieren. 

Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier (ter grootte van een erwt), die zorgen voor uitstralende pijnklachten.

Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ naald in de betrokken spier of spieren. Een droge naald wil zeggen, zonder toevoeging van medicatie. Dry needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en valt niet onder de klassieke acupunctuur behandelingen. Er wordt dus geen medicatie geïnjecteerd met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

Een triggerpoint zorgt ervoor dat in de spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is het meest pijnlijke punt in deze strakke band. Hierdoor functioneert de spier minder goed en verkrampt plaatselijk. Behalve pijn kan er ook zwakte en bijvoorbeeld een mindere concentratie ontstaan.

Deze verkramping verdwijnt wanneer de spiervezels samentrekken. Dit gebeurt door het prikken met een naald in het triggerpoint. Hierdoor wordt een local twitch response (LTR) opgewekt en ontspant de spier zich direct. De spierstofwisseling herstelt daardoor en de pijn, veroorzaakt door het triggerpoint verdwijnt.

Het resultaat van dry needling is vaak een snelle en directe pijnvermindering en een verbeterde bewegingsvrijheid van de betrokken spieren en gewrichten.

Kies je voor een dry needling behandeling, dan zit daar altijd een ‘nabehandeling’ aan vast, dat wil zeggen de behandelde lichaamsdelen worden altijd nog rustig gemasseerd zodat eventuele napijn tot een minimum wordt beperkt. Onze dry needling behandelingen duren 45 minuten. 

Wat als je echt niet van naaldjes gediend bent?

Zoals hierboven beschreven worden klachten soms veroorzaakt door triggerpoints. Als je echt niet met een naald behandeld wilt worden, dan is het ook mogelijk om deze te behandelen met onze handen / duimen of ellebogen. We komen dan natuurlijk niet zo diep als met een naald, maar het is een goed alternatief. 

Wordt dryneedling uitgevoerd door een van onze fysiotherapeuten dan kan jouw zorgverzekeraar (een deel van) de behandeling vergoeden.