Medical Taping | Kinesio Tapen

Kinesio Taping, Medical Taping, Elastisch tapen…
Deze methode is de revolutie op het gebied van functioneel tapen. Het is gebaseerd op principes uit de fysiotherapie, kinesiologie en osteopathie. Bij deze functionele aanpak wordt een neuroreflectoire mechanisme gecombineerd met mechanische sturing. Kinesio Taping versnelt het genezingsproces, geeft pijnvermindering en is onmisbaar onderdeel bij de actieve therapeutische aanpak. De methode wordt wereldwijd succesvol toegepast door fysiotherapeuten, (sport)artsen, medical trainers en sportmasseurs/verzorgers.

Sneller weer in beweging
Bij blessures, chronische aandoeningen en ontstekingsreacties ontstaat drukverhoging in de weefsels en pijn met reflectoire aanpassingen in de fascia. Meteen na het tapen wordt vermindering van pijn en meer bewegingsvrijheid ervaren. Doelstelling is het vergroten van de bewegingsvrijheid waardoor de cliënt toegankelijker is voor oefeningen.

Versnelling van het herstelproces
De liftende werking van Kinesio Tape stimuleert de afvoer van oedeem, en zorgt voor druk- en pijnvermindering in de weefsels. De bewegingsvrijheid neemt toe waardoor het herstelproces bevorderd wordt. Dit betekent verkorting van de blessuretijd en ziekte verzuim.

Kinesio Tape is andere Tape
Kinesio Tape is anders dan standaard sporttape. Door de specifieke samenstelling, het materiaal en de fabricage heeft de tape een aantal unieke eigenschappen. Het is een speciaal soort textiel, geweven als de huid, en heeft de volgende eigenschappen:

  • Rekbaarheid tot 140%, vergelijkbaar met de huid
  • Dikte en gewicht vergelijkbaar met de huid.
  • Rekbaar in 3 richtingen, Diagonaal om lengte as.
  • Eenvoudig te knippen
  • Latex vrij
  • Lucht en vocht doorlatend.
  • 100% acryl, hypoallergeen.
  • Vochtbestendig.

De tape blijft op handen en voeten 1-2 dagen zitten en op de rest van het lichaam 3-4 dagen. Omdat de tape vochtbestendig is, is douchen en zwemmen mogelijk. De tape krimpt met 10% als het is aangebracht (shrink & lift). De tape is gemakkelijk weer te verwijderen van de huid en laat geen lijmsporen achter. (Bron: SOW-opleidingen)

Merk
Bij e-Body gebruiken wij Meridius® Adapta™ Tape. Deze tape hebben wij uitvoerig getest, met name op het gebied van allergische reacties en een gevoelige huid. In de praktijk blijft deze tape goed zitten, ook tijdens extreme omstandigheden met modder, water, zweet en veel bewegingen.