Dry needling, wat is dat eigenlijk?

Sla Wikipedia erop na en je vindt een uitleg als deze:

Dry needling, soms ook intramuscular stimulation (IMS), is een behandelmethode waarbij met een naald in verdikkingen van een spier wordt geprikt. De behandeling wordt onder andere toegepast voor de behandeling van een myofasciaal pijnsyndroom, stijfheid en pijn in de spieren.

Is het dan net zo iets als acupunctuur? 

Nee, er zijn duidelijk verschillen tussen dry needling en acupunctuur.
Het verschil tussen acupunctuur en dry needling is dat bij acupunctuur meestal meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam worden gezet. Deze naaldjes blijven een tijdje in het acupunctuurpunt zitten. In de meeste gevallen blijf je zo’n 20 tot 40 minuten bij een acupunctuur behandeling liggen op de behandelbank.
De acupunctuurpunten hebben invloed op de doorstroming van de lichaamsenergie. De acupunctuurpunten bevinden zich op meridianen die direct of indirect hun uitwerking kunnen hebben op ondermeer de organen van het menselijke lichaam.

Bij dry needling wordt meestal gebruik gemaakt van één naald, waarmee kort de spier wordt geprikkeld. Deze behandelvorm wordt met name toegepast bij functiestoornissen binnen het houdings- en bewegingsapparaat. Dry needling werkt op specifieke punten, zgn: ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Welke aandoeningen kunnen behandeld worden met dry needling?

Alle pijnproblemen waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rug- en schouderpijn, armpijn (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) beenpijnen en krampen. Uiteraard wordt voor de behandeling eerst onderzocht of de klachten echt wel worden veroorzaakt door triggerpoints.


Wat als je echt niet van naaldjes gediend bent?

Zoals hierboven beschreven worden klachten soms veroorzaakt door triggerpoints. Als je echt niet met een naald behandeld wilt worden, dan is het ook mogelijk om deze te behandelen met onze handen / duimen of ellebogen. We komen dan natuurlijk niet zo diep als met een naald, maar het is een goed alternatief. 

Dry needling bij e-Body

Onze dry needlingtherapeuten zullen altijd in overleg met jou bepalen of er überhaupt geprikt gaat worden. Na het gebruik van de naalden zullen wij ook altijd een nabehandeling geven in de vorm van een rustige massage. Onze dry needling behandelingen duren 45 minuten. 

Behandelaars: Jaime (in Eindhoven) en Eva (in Arnhem/Velp)