Waarom wandelen dé herfstwork-out is voor een gezond lichaam

Wil je je fitter voelen en lekkerder in je vel zitten? Zet wandelen op je dagelijkse to-dolijst! Keer op keer laten onderzoeken zien dat regelmatig wandelen goed is voor lijf en hoofd. Waarom? Dat leggen we je uit. 

De herfst brengt veel moois. Denk maar aan de prachtige herfstkleuren, gezelligheid bij de haard en een uurtje langer slapen dankzij wintertijd. Maar de ‘kortere’ dagen, regen en kou kunnen er tegelijkertijd voor zorgen dat je minder zin hebt om naar buiten te gaan. Misschien krijg je zelfs te maken met een ‘herfstdip’. Wandelen is dé manier om hiertegen te vechten en je lichaam en sterk en gezond te houden.

Ontspanning voor je mind

Onderzoekers van de TU Delft deden eerder dit jaar onderzoek naar de effecten van wandelen op hoe je je mentaal voelt. Ze ontdekten dat mensen die meer wandelen zich minder ongelukkig of depressief voelen. Ook andere wetenschappers zijn het erover eens: wandelen verbetert de stemming. Meer bewegen geeft je alledaagse cognitieve functies bovendien een enorme boost. Denk aan je concentratievermogen, werkgeheugen, probleemoplossend vermogen, het verwerken van informatie en het nemen van beslissingen.
Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit aan nu.nl: ‘Ons cognitieve brein wordt de hele dag door belast. Momenten van rust zijn er bijna niet meer, omdat ons werk en onze smartphone veel aandacht opeisen. Met wandelen laat je die druk van je af vallen, waardoor je brein ontspant. Heb je de hele ochtend over een probleem lopen tobben? Na een wandeling heb je vaak ineens de oplossing, doordat je brein niet meer bewust bezig is met het probleem, maar op de achtergrond toch bezig is met een oplossing.’

Blijer dankzij wandelen

Voor niet al te heftige depressies is wandelen vaak een onderdeel van therapie. Dit heeft te maken met endorfines en gelukshormoon serotonine dat vrijkomt bij lichaamsbeweging. Heb je last van slapeloze nachten? Ook daarvoor biedt een wandeling de uitkomst! Natuurlijke geluiden en beelden zetten ons parasympatisch zenuwstelsel aan, waardoor we sneller tot rust komen en onze innerlijke ritmes, zoals de biologische klok, meer volgen. Hierdoor lukt in- en doorslapen beter en verbetert de kwaliteit van je nachtrust. En dat verbetert dan weer je humeur.

<<Shinrin-yoku: bosbaden

Het Japanse ‘shinrin-yoku’, wat ‘bosbaden’ betekent, is een vorm van therapie die mensen helpt om bewuster, gezonder en minder stressvol te leven. Je wandelt heel rustig door het bos en probeert alles in je op te nemen. Prikkels van buiten het bos, bijvoorbeeld van je telefoon, laat je zo min mogelijk tot je doordringen.  >>

Het is bewezen dat na een tijdje wandelen tussen de bomen je bloeddruk en hartslag omlaaggaan, je immuunsysteem en energielevel een boost krijgen en je stressniveau flink vermindert. Ook nemen sterke gevoelens van angst en boosheid af. Wat het bos wel niet voor je kan doen!

Wandelen, dé manier om aan je gezondheid te werken

Maar hoe zit het dan met de fysieke impact van wandelen? Ook wat dat betreft niets dan positiefs!

Wandelen = minder kans om ziek te worden

‘Ons lichaam is zo ontworpen dat het zich snel aanpast aan activiteit. Dus ook aan inactiviteit’, vertelt Peter Hollander op zin.nl en plusonline.nl. Hollander is emeritus hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit. ‘Als je niet beweegt, gaan je botten, spieren en kraakbeen snel achteruit. Genoeg beweging zorgt er juist voor dat je lichaam sterk en soepel blijft en je minder kans loopt op ziekten. Als je wandelt, gebruik je namelijk je spieren en belast je botten en kraakbeen – en dat alles met relatief weinig inspanning.’

Veel wandelen is beter dan kort intensief sporten

Hans Savelberg, hoofddocent bewegingswetenschappen in Maastricht, onderstreept dit. Uit zijn onderzoek naar de gevolgen van te veel zitten, bleek dat al na vier dagen zitten de concentratievetten in je bloed toenemen en de insulinegevoeligheid afneemt. Dat is gevaarlijk, want het verhoogt de kans op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en diabetes. Voor zijn onderzoek bestudeerde Savelberg drie groepen: een groep die zat, een die kort maar intensief sportte en een groep die vijf uur per dag rustig rondslenterde. Die laatste groep bleek het gezondst. Oftewel: je kunt beter veel wandelen dan kort, intensief sporten.

Verbranding op gang

Je verbrandt met wandelen zo’n 5 à 6 kilocalorieën per minuut. Voor ongeveer twee derde daarvan geldt dat het gaat om verbranding van vet. Dat komt neer op grofweg 240 calorieën per uur! Verbranding van een kilo lichaamsvet levert zo’n 7.000 kcal. Snelle rekensom… Als je elke dag een half uur wandelt, raak je in twee maanden ruim een kilo kwijt.

8x gezond wandelen

We zetten het nog één keer voor je op een rij. Wandelen…

…verbetert je stemming

…verlaagt je stresslevels

…geeft je cognitieve functies een boost

…helpt je in- en doorslapen

…houdt je spieren, botten en kraakbeen sterk

…zorgt voor een substantieel minder groot risico op gezondheidsklachten

…helpt je zonder extra inspanning calorieën verbranden

…brengt je ionen in balans

(Bron: Bever.nl)