Je lichaam in goede conditie houden in tijden van Covid-19 / Corona

De wereld staat op z’n kop. Elke dag worden we geconfronteerd met nieuws over nieuwe ziekenhuisopnamen, doden, maar gelukkig ook mensen die genezen van dit ‘onbekende’ virus. Onbekend in de zin dat we niet weten wat we er precies tegen moeten doen, maar ondertussen weet iedereen donders goed wat Covid-19 is en wat de gevolgen zijn, lichamelijk en/of economisch. 

Voor ons als masseurs en behandelaars van e-Body heeft het virus sinds 23 maart jl. ook een enorme impact. Liepen de behandelingen de weken vóór de door de overheid opgelegde sluiting al iets terug (wat logisch was na het annuleren van diverse sportieve evenementen waar onze cliënten volop voor aan het trainen waren), op maandagavond 23 maart tijdens de persconferentie werd duidelijk dat ook wij onze deuren moesten sluiten. 

En nu?
Inmiddels gaan we de derde week van complete sluiting in. De afgelopen twee weken waren vooral zoeken naar oplossingen, regelen van een eventuele compensatie van de overheid en ondertussen zorgen dat we fit en gezond blijven door regelmatig te sporten en toch ook de buitenlucht op te zoeken. Want een ‘frisse neus halen’ mocht van meneer Rutte en vertaald voor mij als hardloper betekent dit dus dat ik een stukje mag rennen. Daar krijg ik niet alleen een frisse neus van, maar ook een frisse blik! Hoe kunnen we deze tijd gebruiken om onze cliënten, die ook gewoon door trainen, toch helpen om hun lichaam in goede conditie te houden nu wij als masseurs er even geen invloed op hebben? 

Hier volgen vier peilers voor onze invulling van “stay healthy & stay fit” : 

  1. Let op je voeding!
    Misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar voeding is de brandstof van je lichaam, zorg dan ook dat je jouw lichaam met het juiste voedt*. Daarnaast kun je wat extra supplementen nemen. 

– Houd je weerstand op peil door een hogere dosering vitamine C en zink in te nemen.  Sporters hebben meer zink nodig i.v.m. het herstel van spierschade. Je weerstand zal toenemen en je immuunsysteem zal verbeteren. 

– Neem extra vitamine D tot je. Buitenlucht en zonlicht … hoe doe je dat in het kader van “stay home”? Ga naast het gebruik van een supplement vitamine D regelmatig je balkon op of je tuin in en maak dagelijks een blokje om. (Trouwens, er gaan verhalen rond dat vitamine D het virus  kan tegenhouden….of dit 100% correct is weten we niet, maar hey let’s give it a try!)

– Ga niet snaaien en houd je normale eetpatroon aan! 

* Wil je meer voedingstips gericht op jouw persoonlijke situatie, neem dan contact met ons op.

2.  Vermijd stress!
    Verlaag je stressniveau en kies voor rustige trainingen, dus niet al te intensief. Maak je niet teveel zorgen. Vermijd trainingen waarbij je in het rood gaat. Geniet vooral van het buiten zijn. 

3.  Slaap goed!
     Pak je rust. Slaap voldoende en zorg voor een kwalitatief goede nachtrust door elke dag positief af te sluiten. “tel je zegeningen / positieve punten” 

4.  Beweeg!
     Probeer op vaste momenten per dag te bewegen. Zet deze momenten ook in je (werk) agenda. Bedenk ook dat je nu geen reistijd hebt nu je thuiswerkt. Sta op een vaste tijd op en ga een rondje wandelen of hardlopen voordat je aan het werk gaat. Maak een lunchwandeling. Ga aan het einde van je werkdag een rondje fietsen. Stop op tijd met werken en klap die laptop dicht. Sta ook regelmatig op van je werkplek en doe dan bijvoorbeeld wat rekoefeningen en ren de trap op en af om je hartslag even omhoog te jagen. Als alternatief voor de gesloten sportschool bieden veel van hen “homeworkouts” aan. Maak hier gebruik van. 

Heb je een extra motivatie nodig en wil of kun je niet alleen sporten neem dan met ons contact op, wij willen je graag helpen met een 1 op 1 training. Dit kan een stevige boswandeling zijn met oefeningen tussen het wandelen door of een pittige training buiten waarbij je wordt uitgedaagd door 1 van ons om het beste uit jezelf te halen.

Wil jij mobiliteits-stabiliteitsoefeningen welke gericht zijn op jou persoonlijk, met of zonder begeleiding  van 1 van onze mobilitytrainers, neem dan contact op. We zullen jou dan zo gericht mogelijk helpen. 

Een aantal van onze behandelaars is ook (life) coach, zit jij met vragen of probeer je patronen te doorbreken en lukt dit niet? Dan kan een buitenstaander met specifieke skills vaak een hele nieuwe benadering hebben en kun jij met een beetje hulp weer vooruit! Het is misschien nu wel een goede periode om te overdenken of je nog wel zo tevreden bent met de dingen die je altijd al op een bepaalde manier doet….

Natuurlijk willen wij je ook graag Zelfmassagetips meegeven zodat je zelf aan de slag kunt met wat massagetechnieken. (pdf bestand 3 pagina’s) Je zult het tenslotte toch nog even zonder ons moeten doen.