Stel je het volgende scenario eens voor:
1 januari, hèt moment dat een groot deel van de mensen zich voorneemt nu echt te stoppen met roken, af te vallen, gezonder te eten, meer te bewegen of welk cliché-voornemen dan maar ook dat de tweede week van januari alweer compleet vergeten wordt.
Jij gaat het anders doen, je bent geen quitter. Je hebt je namelijk voorgenomen te beginnen met hardlopen. Appje gedownload op je telefoon met een beginnersschema, hardloopschoenen èn bijpassende outfit gescoord in de sale en een gezonde dosis motivatie zorgen ervoor dat je op zaterdagochtend nog voordat je weer wordt opgeslokt door de verplichte weekendboodschappen en andere verplichtingen, staat te trappelen voor je voordeur om van start te gaan.
Laten we voor het gemak ervan uitgaan dat je een beginnersschema hebt gedownload van 0-5 kg. De stem in je ‘oortjes’ zegt dat je nu al beter bent dan gisteren, want je hebt de stap gezet om te beginnen! Je voelt lichtjes wat adrenaline door je lichaam stromen: ik ben goed bezig!
Ok, daar gaan we. Eerst rustig opbouwen met wat stevig doorwandelen en dat wisselt zich gedurende de minuten af met wat dribbelen.
De training duurt zo’n 20-25 minuten en je hebt vandaag alleen maar afwisselend ‘hard’ gelopen en gewandeld. Hmmm, dat was niet helemaal wat je voor ogen had, maar….de volgende training zal het wel anders gaan denk je.
Je bent zo enthousiast dat je zondagochtend weer je schoenen aantrekt en training 2 wilt afvinken.
Ook deze tweede training is een afwisseling van wandelen en hardlopen, wat meer hardlopen dan wandelen, maar nogsteeds loop je voor je gevoel niet hard!
Dat gaan we anders doen denk je nog, ik kan best nog even door dus training 3 plak je eraan vast. En in plaats van twee minuutjes hardlopen, doe je er 5! Zie je nou wel dat ging best.
Ondertussen neem je het ook tijdens de andere trainingen niet meer zo nauw met de opbouw van het opgestelde schema en loop je steeds even wat verder en wat langer door. Kijk, ik kan al ruim een kilometer achter elkaar hardlopen. Dan kan ik ook wel twee.
De volgende training voel je ineens wat steken in je scheenbeen. Tja je loopt nu al een paar kilometer weg per training, dus dat zal er wel bij horen. Alle hardlopers hebben toch wel eens een pijntje? En je loopt gewoon door.
De volgende morgen voel je je scheenbeen nog steeds en ook je achillespees is wat stijfjes als je je bed uitstapt. Toch eens wat beter rekken en strekken, ook na het gelopen rondje.
Je negeert eigenlijk alle signalen welke je lichaam geeft dat er ‘iets’ aan de hand is. Zeker als het na een aantal dagen eigenlijk niet beter, maar juist slechter lijkt te gaan. De pijn in je schenen is nu zo ongeveer constant aanwezig en je kuiten voelen strak aan enz enz.
Herkenbaar?
Wat doe je dan? Als je constant voelt dat het niet helemaal goed zit, als een pijntje toch langer aanhoudt dan verwacht? Loop je er stug mee door, of ga je er eens mee langs de fysio of sportmasseur? (stelregel: gaat iets na 2-3 dagen niet vanzelf over, schakel dan ‘hulp’ in!)
Natuurlijk is het beter om te voorkomen dat je pijntjes krijgt, dus een gedegen opbouw is zeker belangrijk. Dat beginnersschema is ook niet zomaar uit de lucht komen vallen, daar is over nagedacht en ervaring leert dat het werkt…..daar kan geen eigenwijsheid tegenop.
Ook is het belangrijk om je lichaam te onderhouden. Je vraagt (ineens) meer van je lijf dan dat het gewend is, dat zorgt voor enig protest door onder andere je spieren. Regelmatig een bezoekje aan de sportmasseur zorgt ervoor dat je spieren soepel blijven, dat ze goed herstellen na jouw inspanningen, maar ook dat eventuele beginnende blessures snel ontdekt worden. Dan kan er in een beginstadium ook direct iets aan gedaan worden om erger te voorkomen! Een goede sportmasseur zal, als hij of zij er zelf niets aan kan verhelpen je dan ook direct doorsturen naar een specialist, hetzij de huisarts of een fysiotherapeut of een andere specialist. Vaak kan een sportmasseur al heel veel voorkomen, maar als iets niet onder de expertise valt dan zijn korte lijnen met degenen die er meer in gespecialiseerd zijn toch wel erg prettig.
Zorg jij goed voor je lichaam? Sporten is gezond en dat moet het ook blijven!