Kkkkkoud hè? Tips voor sporten in de wintermaanden 

Sporten in de winter is voor velen een uitdaging. Het is koud, soms nat en guur, en ook nog eens vroeg donker of laat licht (voor de ochtendsporters). De neiging om lekker thuis bij de warme kachel te blijven is groot, maar toch heeft het voordelen om juist nu in deze periode naar buiten te gaan!

  1. Je verbrandt meer calorieën – je lichaam moet harder werken om op temperatuur te blijven dus daarmee verbrandt je meer calorieën.
  2. Je hart wordt sterker – ook je hart moet meer aan het werk om het bloed regelmatig door je lichaam te pompen, daardoor train je je hart om ook jouw workouts in de toekomst beter aan te kunnen.
  3. Vitamine D – huh? Dat geldt toch alleen in de zomer? Nee, niets is minder waar! Een zonnige winterdag levert net zo goed vitamine D op als een zomerdag. En juist nu in deze periode kan je lichaam deze extra oppepper wel gebruiken.

Toch zijn er wel wat aandachtspunten wanneer je gaat sporten in de kou:

  1. Bescherm je keel – de koude lucht slaat sneller op je luchtwegen. Door via je neus te ademen duurt het langer voordat de lucht je longen bereikt en is er meer tijd om de koude lucht op te warmen.
  2. Doe een goede warming up – je spieren zijn koud en stijver, daardoor ben je gevoeliger voor blessures dan anders.
  3. Vergeet ook de cooling down niet – In de wintermaanden is dit bijna net zo belangrijk als de warming up. Je spieren koelen ‘s winters namelijk sneller af, waardoor niet alle afvalstoffen op tijd worden afgevoerd. De cooling-down helpt deze stoffen af te voeren. Daarnaast geeft het je bloeddruk, bloedcirculatie en hartslag de kans om rustig te normaliseren. Zo voorkom je onder andere dat je opeens heel duizelig wordt.
  4. Vergeet ook niet voldoende te drinken – je lichaam geeft nu niet zo snel een seintje als op een warme zomerdag, maar toch heeft het behoefte aan vocht.
  5. Denk ook aan je veiligheid – de kans dat je in het donker sport is groot. Zorg dat je goed zichtbaar bent voor je mede-weggebruikers. Ook is soms een plek minder veilig in het donker. Daarnaast is het goed om aandacht te besteden aan de juiste kleding, kleed je goed (voldoende zweetafvoer) en in laagjes. Je kunt snel onderkoeld raken.
  6. Wees flexibel – ga je altijd ’s morgens voor je werk hardlopen? Dat kan, maar houdt rekening met het weer, soms moet je even schuiven in je planning. Wel maakt een bepaalde vaste routine het weer makkelijker om toch wel te gaan sporten in plaats van op die bank te blijven zitten.

Kortom: ga lekker naar buiten en geniet van de verfrissende kou! En voor je het weet is de lente weer in aantocht…..