Help ik verdrink! Of het waarom achter genoeg water drinken.

Vandaag was het weer zover, ik liep de hele dag al te rennen van de ene afspraak naar de andere en was blij dat ik tussendoor even tijd had om een kopje thee naar binnen te gieten.
Halverwege de middag begon er zo’n vervelende, sluimerende hoofdpijn op te zetten en toen wist ik alweer ‘hoe laat’ het was! Doordat ik hooguit één of twee koppen thee gedronken had, maakte mijn lichaam mij even heel duidelijk dat dit veel te weinig was op een dag.
Nu ben ik één van de gelukkigen die een signaal krijgt wanneer ik te weinig gedronken heb, ik krijg dan standaard hoofdpijn. Voor mij een teken om toch even snel wat water te drinken, liefst een halve liter in eens. Ik heb dan ook echt dorst, maar dit signaal heb ik dan maar even voor het gemak de halve dag genegeerd.

Bij sommige mensen is dit anders, zij krijgen geen signaal van het lichaam, hebben ook eigenlijk nooit dorst en drinken alleen als er gegeten wordt of voor de gezelligheid tijdens een pauze. Of ze drinken niet zoveel omdat ze anders zo vaak naar het toilet moeten, wat heel vervelend kan zijn natuurlijk! Anderen hebben zelfs het gevoel dat ze ‘verdrinken’ als ze veel water drinken. 

Waarom is het dan toch zo belangrijk om voldoende water te drinken?

Water drinken wordt vaak aangeraden, zeker wanneer je wilt afvallen. Of als vervanging van (light) frisdranken. Hieronder een 10 redenen waarom je (meer) water zou moeten drinken:

  1. Je krijgt er een mooiere huid door. Water zorgt ervoor dat gifstoffen uit je lichaam gespoeld worden en daardoor heb je minder kans op puistjes enz.
  2. Je voorkomt pijntjes. Pijn in je gewrichten of kramp in je spieren ontstaat sneller wanneer je te weinig water hebt gedronken.
  3. Je onderhoud je vochtbalans. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Doordat je genoeg water drinkt onderhoudt je deze vochtbalans, daardoor worden voedingsstoffen getransporteerd door je lichaam. Ook wordt hierdoor jouw lichaamstemperatuur geregeld en wordt je voedsel beter verteerd.
  4. Je geeft je spieren brandstof. Als je veel zweet tijdens het sporten bijvoorbeeld, verliezen je spieren veel water. Als ze dit niet genoeg wordt aangevuld zal je eerder ‘verzuren’ en raak je vermoeid. Kortom, genoeg water drinken geeft je meer energie.
  5. Je valt af. Er zijn ondertussen veel onderzoeken gedaan wat betreft afvallen en water drinken. Water drinken zorgt er namelijk voor dat je je vol voelt, met als gevolg dat je minder eet. Drink een glas in 1x leeg, dan krijgen je hersenen het gevoel dat je maag gevoed is. Als je maar een paar slokjes drinkt, gebeurt er weinig…
  6. Je wordt productiever. Een glas water zorgt ervoor dat je alert bent en je beter kunt concentreren.
  7. Anti-kater middeltje. Heb je de avond ervoor te veel gedronken (alcohol dus, geen water) en ben je een beetje brak de day after? Drink dan een paar glazen water, je lichaam wordt dan weer gehydrateerd en je hoofdpijn zal verdwijnen, of in elk geval stukken minder worden.
  8. Brainboost. Er is een verband tussen water drinken en het halen van hoge cijfers (volgens een onderzoek in Londen)! Water heeft een gunstig effect op je brein; je gaat helderder denken. Of je daardoor ook hogere cijfers haalt, is niet bewezen, maar wel het proberen waard toch?
  9. Je nieren. Zij halen het ‘afval’ uit je lichaam en sturen dit naar je blaas, dan plas je het uit. Daarvoor is het wel nodig dat je genoeg drinkt. Zo houd je je lichaam schoon.
  10. Moe of futloos? Vervang dat kopje koffie maar door water, want water helpt tegen die wallen onder je hangende ogen als je een lange avond/nacht hebt gehad. Wist je dat een van de meest voorkomende symptomen van uitdroging vermoeidheid is? Dus neem nog een glaasje water.