Briljante componisten, filosofen en biologen uit de geschiedenis hebben allemaal iets met elkaar gemeen. Dat is niet het feit dat ze zich te pletter werkten om zo briljant te worden. Welnee. Ze wandelden er op los dat het een lieve lust was. Want dát had grote gevolgen voor hun creativiteit.
Beeld je de geniën van deze aarde eens op je netvlies. Beethoven bijvoorbeeld. Waarschijnlijk zie jij hem voorovergebogen aan de piano, bezig allerlei noten op papier te zetten tot in de late uurtjes. Dat beeld klopt niet met de realiteit. Dit beeld is namelijk realistischer: Beethoven die op z’n gemakje door de buurt wandelt, om de gedachten in zijn hoofd eens rustig te ordenen.
Als jij druk bent met een volle agenda, dan ben je niet de enige. Moet je tig dingen tegelijkertijd doen? Ook dat komt velen bekend voor. Charles Darwin zei ooit: ‘Iemand die ook maar een uur van z’n leven verspilt, heeft de waarde van het leven nog niet ontdekt.’ Maar zijn uitspraak betekent niet dat Darwin elk uur van de dag aan het werk was. Bij lange na niet. Voor de standaard die we er vandaag de dag op na houden, was Darwin vrij lui. Wandelen deed hij gewoon tijdens zijn werkdag. En dat is wat de briljante geesten van weleer met elkaar gemeen hebben: ze deden allemaal aan wandelen.
Zo maakte Darwin drie lange wandelingen per dag, in zijn toch al korte werkdag. De filosoof Soren Kierkegaard geloofde ook dat zijn dagelijkse blokje om hem inspiratie bezorgde. Charles Dickens kwam al wandelend op ideeën voor zijn boeken. Hij besteedde daarom gerust aan drie uur wandelen op een dag (!). Componist Tchaikovsky deed dat iets minder uitgebreid, ‘slechts’ 2.5 uur . Ging hij voor een korter ommetje, dan was hij er heilig van overtuigd dat hij minder gezond zou zijn. En de goede oude Beethoven hield van een wandeling na zijn lunch, met een papier en potlood in zijn hand om al zijn briljante invallen op te kunnen schrijven.
Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te weten dat wandelen heel goed voor je is, en dat we het allemaal wel wat meer kunnen doen. Waarschijnlijk heel veel meer, maar misschien kunnen we beter voor onszelf spreken. Niet alleen je gezondheid krijgt een oppepper, je creativiteit krijgt ook een boost. Zeg dat maar tegen je baas, kan hij ook niet klagen.
De volgende vraag die je zult stellen is: hoe lang duurt het dan voordat ik door al dat wandelen eens resultaten te zien krijg? Volgens een Scandinavische studie uit 2015 geeft een wandeling, tijdens je lunchpauze bijvoorbeeld, je onmiddellijk voordelen. Het heeft direct invloed op je humeur, je energielevel en het vermindert je verlangen om junkfood te snaaien. Dus wat doen de meest briljante mensen? Juist! Wandelen.
Wie gaat er mee?
Bron: unieksporten.nl en curiosity.com